Τα φιλετάκια σόγιας είναι αυτό ακριβώς που περιγράφουν: αφυδατωμένη και δουλεμένη σόγια σε σχήμα φιλέτου. Φουλ στην πρωτεΐνη και έτοιμα να πάρουν ο,τι γεύση θες να τους δώσεις. Απορροφούν λίγο καλύτερα τις μαρινάδες από το κεμπάπ ή τον κιμά σόγιας και η υφή τους θυμίζει παραπάνω κρέας λόγω των ινών πρωτεΐνης σόγιας που έχουν μέσα.
Μολονότι λίγο δυσεύρετα στο εμπόριο, καθώς τα βρίσκουμε σε βιολογικάδικα κυρίως ή στον Χαρίλαο για τους Θεσσαλονικείς, είναι κατά την γνώμη μου σκάλες ανώτερα από τα κλασσικά προϊόντα αφυδατωμένης σόγιας που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ.
Πάμε να δούμε πως δουλεύουμε με την αφυδατωμένη σόγια:
- Πρώτο στάδιο είναι η ενυδάτωση. Η σόγια μας είναι σκληρή και θυμίζει παξιμάδι, γι αυτό και πρέπει να την φέρουμε σε μια μορφή που μπορούμε να την δουλέψουμε και κατ’επέκταση να την φάμε. Το μουλιασμα της σόγιας συνήθως γίνεται σε βραστό νερό για 10-15 λεπτά. Η συγκεκριμένη σόγια, όντας μεγαλύτερα κομμάτια χρειάζεται να την βράσουμε σε κατσαρολάκι για τον ίδιο χρόνο έτσι ώστε να έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα και να μην μας μείνουν μέρη των κομματιών σκληρά. Για έξτρα γεύση διαλέγουμε την βράσουμε σε ζωμό.
- Έπειτα έρχεται το στράγγισμα. Η σόγια απορροφά πολλά υγρά, είτε είναι νερό είτε λάδι, γι αυτό μετά το βράσιμο είναι καλό να την στραγγίξουμε μέχρι να φύγει το περισσότερο υγρό. Έτσι θα «ρουφήξει» μετά την μαρινάδα και κάθε μπουκιά θα έχει και γεύση.
- Τέλος είναι το μαρινάρισμα και το μαγείρεμα. Κάθε συνταγή διαφέρει ανάλογα με τον στόχο μας και τις προτιμήσεις μας. Στην συγκεκριμένη συνταγή όλη η επόμενη διαδικασία γίνεται στον φούρνο, γι αυτό δεν θα μιλήσουμε σήμερα για το πως σωταρουμε σόγια στο τηγάνι.